2+1 κόλπα για να σας μένουν περισσότερα χρήματα το μήνα!

Νοέμβριος 18, 2019


2+1 κόλπα για να σας μένουν περισσότερα χρήματα το μήνα! Αν θέλετε να βάλετε κάποια χρήματα στην άκρη και σας φαίνεται ακατόρθωτο τότε μάλλον πρέπει να ξεκινήσετε από μικρές καθημερινές συνήθειες.
Μά…


2+1 κόλπα για να σας μένουν περισσότερα χρήματα το μήνα! Αν θέλετε να βάλετε κάποια χρήματα στην άκρη και σας φαίνεται ακατόρθωτο τότε μάλλον πρέπει να ξεκινήσετε από μικρές καθημερινές συνήθειες.

Μάχη για το κοινωνικό μέρισμα: Πότε θα καταβληθεί; Εκεί κρίνεται – Ποια τα ποσά;

Δείτε ποιες μικρές αλλαγές μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας και θα διαπιστώσετε πως είναι εφικτό να βάλετε επιτέλους χρήματα στην άκρη.

Βάζετε κάθε μέρα σε έναν κουμπαρά ένα ευρώ

Αν σας φαίνεται μικρό ποσό, σκεφτείτε ότι στο τέλος του μήνα θα έχετε βάλει στην άκρη 30 ολόκληρα ευρώ και στο τέλος του χρόνου 365 ευρώ. Είναι ένα σημαντικό ποσό το οποίο μπορείτε, για παράδειγμα, να ξοδέψετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Περιορίστε τους καφέδες απ’έξω

Τα χρήματα που θα ξοδεύατε βάλτε τα στον ίδιο κουμπαρά. Όσο κι αν θεωρείτε αμελητέα τα χρήματα που δίνετε για τον καφέ σας, είναι ένα πολύ σημαντικό έξοδο που μπορεί να σας βοηθήσει στο τέλος του μήνα να βάλετε στην άκρη ακόμα και 50 ευρώ. Προτιμήστε να φτιάχνετε τον καφέ στο γραφείο σας ή να τον παίρνετε από το σπίτι.

Κάντε πάντα λίστα πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ

Είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να ξεφεύγετε στον προϋπολογισμό. Κάνοντας μια λίστα πριν φύγετε από το σπίτι, δεν θα ξεφύγετε από αυτήν και δεν αγοράσετε περιττά πράγματα που δεν χρειάζεστε.

Έκτακτο επίδομα πριν τα Χριστούγεννα: Πάνω από 300 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

undefined

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι κρατάει χαμηλά τις προσδοκίες για το μέρισμα. Στο προσχέδιο που έχει αποστείλει στους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο αναφέρει ότι το υπερπλεόνασμα θα φτάσει στα 390 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχει πληρωθεί το επίδομα σύνταξης που δόθηκε τον περασμένο Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν περίπου 800 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει δοθεί αυξημένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ύψους 68 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η επιστροφή η μειωμένη της προκαταβολής του φόρου επιχειρήσεων κόστισε στο κράτος 138 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά έχουν εγγραφεί στον προϋπ0ολογισμό και έχουν πληρωθεί. Τέλη κυκλοφορίας 2020: Δείτε ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για κατάθεση πινακίδων ΙΧ!

Έκτακτο επίδομα πριν τα Χριστούγεννα: Πάνω από 300 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

Ωστόσο, είναι αρκετές οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης. Θα πρέπει να καταλάβει χρήματα στην ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας διαφορετικά θα αυξηθούν τα τιμολόγια της επιχείρησης. Πρέπει να πληρώσει τα ΕΛΤΑ για την καθολική υπηρεσία.

Ανατροπή με το Κοινωνικό Μέρισμα: Κρίσιμη η απόφαση για τα 340 εκατ. ευρώ!

Κρίσιμη η απόφαση για τα 340 εκατ. ευρώ του Κοινωνικού Μερίσματος. Μεγάλη ανατροπή!

Στις 20 Νοεμβρίου είναι η κρίσιμη ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση θα αποφασίσει τι θα κάνει τελικά με το κοινωνικό μέρισμα.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησε στο «Τώρα ότι συμβαίνει» για τον προϋπολογισμό του 2020, το αν θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα, αν θα υπάρξει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, τι θα γίνει με τα έσοδα από τα ενοίκια και αν θα δοθούν αναδρομικά σε συνταξιούχους. Με την ευκαιρία δείτε τα ποσά που ισχύουν μέχρι σήμερα!

Ειδικά για το κοινωνικό μέρισμα ο κ. Σκυλακάκης ήταν ξεκάθαρος. Όπως τόνισε «Πρέπει κάποιος πρώτα να μετράει και μετά να μιλάει» και επεσήμανε ότι το ποσό που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι για 340 εκατ. ευρώ.

Κοινωνικό Μέρισμα

Σε κάθε περίπτωση στις 20 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα ξέρει πόσα εισέπραξε από τους φόρους, για να ξέρει πόσα θα μοιράσει ως κοινωνικό μέρισμα.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ακόμη ότι για το κοινωνικό μέρισμα δεν επιβεβαιώνει ακόμη τίποτε.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα αναμένονται στις 20 Νοεμβρίου, καθώς τότε θα υπάρχει καθαρή εικόνα των εσόδων, προκειμένου να αποφασιστεί το ποσό που τελικά θα δοθεί στους δικαιούχους.

Όπως είναι φυσικό τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι, αλλά και ποιοι θα είναι δικαιούχοι θα εξαρτηθεί από το συνολικό ποσό που θα μοιράσει η κυβέρνηση ως κοινωνικό μέρισμα.

Όλα δείχνουν ότι τα ποσά θα είναι σαφώς μικρότερα και οι δικαιούχοι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συντάξεις: Επανέρχονται οι ασφαλιστικές κλάσεις! Τι συμβαίνει με τις επικουρικές;

Επανέρχονται οι ασφαλιστικές κλάσεις στις συντάξεις! Τι συμβαίνει όμως με τις επικουρικές; Όπως ενημέρωσε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ θα επανανομοθετηθεί η επικουρική ασφάλιση με βάση αναλογιστικές μελέτες και δεν θα υπάρξει καμία μείωση. Συντάξεις: Αυξήσεις για 300.000 συνταξιούχους! Ποιοι οι ωφελούμενοι;

Στο προωθούμενο νομοσχέδιο με αφορμή τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα προβλέπεται επίσης η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και η αλλαγή του καθεστώτος εισφορών με βάση το εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα θα αποσυνδεθεί η εισφορά από το εισόδημα και θα επιστρέψουν οι ασφαλιστικές κλάσεις. Η κατώτερη κλάση θα αυξηθεί και από τα 185,18 ευρώ που είναι σήμερα (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας) θα ανέλθει σε περίπου 215 ευρώ.

Συντάξεις επικουρικές

Οι επόμενες 2-3 κλάσεις θα προβλέπουν υψηλότερες εισφορές, πιθανότατα όμως χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα, και θα οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει σε ποια κλάση θα ασφαλιστεί προσδοκώντας όμως και την αντίστοιχη σύνταξη.

Όπως υπολογίζεται οι αλλαγές στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020, θα έχουν εντέλει θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Τα αναδρομικά των επικουρικών αναμένεται να επιστραφούν σε περίπου 360.000 συνταξιούχους ως απόρροια των αποφάσεων του ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2016, αποσυνδέοντας το ύψος των επικουρικών από το άθροισμα των 1.300 ευρώ το μήνα (κύριες και επικουρικές). Οπως προανήγγειλε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης οι αυξήσεις θα ανέρχονται μεσοσταθμικά σε +30%, περίπου 52,5 ευρώ το μήνα και 630 ευρώ το χρόνο.

Οι αυξήσεις αναμένεται να καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2020 και θα «τρέξουν» σε τρεις ταχύτητες:

1. Μεγαλύτερες αυξήσεις θα περιμένουν 139.055 συνταξιούχοι επικουρικής -το 55% αυτών προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ- που υπέστησαν τις βαρύτερες απώλειες. Εχασαν έως και το 50,73% της καταβαλλόμενης σύνταξης τους. Ένας στους πέντε έχασε μεταξύ 50 και 100 ευρώ ενώ ένα 5% έχασε πάνω από 200 ευρώ μηνιαίως. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν επίσης 21.618 συνταξιούχοι ναυτικοί με μέση μείωση 36,54%, όπως και 16.265 δημοτικοί υπάλληλοι με μέση μείωση 28,81%. Από τις μειώσεις του 2016 επλήγησαν επίσης 8.858 εμποροϋπάλληλοι με μείωση 41,21% .

2. Στη μεσαία κατηγορία που θα περιμένουν ικανοποιητικές αυξήσεις ανήκουν χιλιάδες πρώην ταξιδιωτικοί, ναυτιλιακοί πράκτορες και τραπεζοϋπάλληλοι που έχασαν έως και το 30% της σύνταξής τους. Ακολουθεί η πολυπληθής κατηγορία των 32.958 συνταξιούχων του δημοσίου οι οποίοι υπέστησαν μέση μείωση 7,34%.

3. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν περίπου 100.000 συνταξιούχοι οι οποίοι υπέστησαν οριακές μειώσεις λίγων ευρώ. Επομένως οριακές θα είναι και οι αυξήσεις που θα λάβουν.

Το νομοσχέδιο που θα προβλέπει σημαντικές ανατροπές στο ασφαλιστικό με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ θα προωθηθεί στη Βουλή τέλος Δεκεμβρίου – μέσα Ιανουαρίου.

Ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης των νομοθετικών ρυθμίσεων συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των επικουρικών, όπως και κάθε αλλαγή στο ασφαλιστικό, θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη που θα έχει συνταχθεί από την αρμόδια Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Η μελέτη για τη βιωσιμότητα του υπερταμείου ΕΤΕΑΕΠ εκτιμάται ότι δε θα είναι έτοιμη πριν από τον Ιανουάριο.

Συντάξεις

Ωστόσο έχει αποσαφηνιστεί ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν τις αυξήσεις αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου, ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ. Το κόστος των αυξήσεων θα καλυφθεί από την περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ η οποία ανέρχεται σε 2,5 δισ. Ευρώ (κλάδος επικούρησης) καθώς οι δανειστές ζήτησαν οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό να έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Το 2016, το ΕΤΕΑΕΠ παρουσίασε έλλειμμα ύψους 646 εκατ. ευρώ το οποίο περιορίστηκε σε 101 εκατ. ευρώ, λόγω εκποίησης περιουσίας ύψους 545 εκατ. ευρώ. Μετά τις περικοπές των συντάξεων την ίδια χρονιά το υπερταμείο εμφανίζει τα τρία τελευταία έτη πλεόνασμα το οποίο το 2019 θα αγγίξει τα 108 εκ ευρώ. Το συνολικό κόστος των αυξήσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί αφού δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα επιστραφεί ολόκληρο το ποσό της απώλειας του 2016 η μέρος της. Πάντως αν επιστραφεί το σύνολο των περικοπών το κόστος θα ανέρχεται σε 25 εκατ. μηνιαίως και 300 εκατ. ετησίως.

Όπως εκτιμούν ειδικοί της ασφάλισης, η περιουσία του ταμείου θα μπορέσει να στηρίξει την καταβολή των αυξημένων επικουρικών συντάξεων για 4 χρόνια. Στη συνέχεια θα εμφανίσει έλλειμμα με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου και να απειληθούν και πάλι με μειώσεις οι συντάξεις. Το υπουργείο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας μείωσης των συντάξεων «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση της κρατικής χρηματοδότησης αν παραστεί ανάγκη.

Πάντως μέχρι σήμερα το ενιαίο επικουρικό ταμείο δεν έχει λάβει ποτέ χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό παρά μόνο από τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ που «χτίζεται» από τις εισφορές εργοδοτών-εργαζομένων για τη στήριξη της ασφάλισης των μελλοντικών γενεών.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Loading...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.